February 21, 2011

Gambar XXX Korang Kat Internet ?

Korang bercadang nak beli laptop baru? Handphone baru? Ok fine, itu sememangnya hak korang untuk membeli gadget-gadjet yang terbaru di pasaran. Yela, orang cakap laptop lama dah boleh simpan dalam arkib negara. Dah ketinggalan zaman. "Handphone pun dah outdated, nak angkat Blackberry Torch plak lepas ni" tercetus di dalam sanubari korang. 

Sambungan daripada cerita kat atas. Korang dah ushar laptop dan handphone yang berkenan di hati dan duit pun mencukupi. Apa tunggu lagi, so korang terus sambar handphone dan laptop yang korang berkenan.

Finally, sekarang ni korang dah ada laptop dan handphone baru. So apa korang buat dengan laptop dan handphone yang lama? 

Simpan? Buang? Trade in? Dermakan? Jual?

Let say korang nak jual laptop dan handphone tu. Sebelum korang jual, apa biasanya korang akan buat kat laptop dan handphone tu? Mesti korang copy dan backup semua data yang ada kat dalam tu, pastu korang format. Finally korang jual kat kedai. 

Korang rasa cukup ke dengan format?

Korang x risau data korang di recover balik ke?

Gambar, video, business files, private and confidential files korang selamat ke?


Sebenarnya, dengan hanya format amat tidak memadai untuk memadam segala files dan data di dalam hard disk korang dengan sempurna. Segala files dan data di dalam hard disk tersebut masih boleh di recover dengan bantuan beberapa perisian(software) dan perkakasan(hardware). Format ni dapat aku analogikan macam korang menulis kat atas kertas dengan menggunakan pensil, pastu korang padam tulisan tu. Memang tulisan tu dah x nampak, tapi bekas tulisan tu masih ada kat kertas. So, masih boleh di recover!

Contoh mudah untuk korang:
Imagine ni merupakan Mr. YYY dan Miss XXX
Logically thinking, kalau korang jadi miss XXX dan Mr. YYY, korang nak ke upload gambar dan video peribadi korang kat internet untuk tatapan satu dunia? Untuk tatapan sanak saudara? Untuk tatapan jiran tetangga? Untuk tatapan pak cik kepada mak cik korang?

Semestinya tidak. So, kebarangkalian yang paling besar adalah data tersebut di ambil dari dalam memory card handphone dan hard disk laptop mereka. Aku andaikan dorang trade in handphone or laptop, dan apek kedai laptop dan handphone tersebut recover data dari memory card handphone dan hard disk laptop dorang. Then apek tu jumpa file private and confidential korang. Apek tu kemudiannya dengan senang hati mengupload file-file panas tersebut ke internet untuk dikongsikan bersama seluruh dunia, bak kata pepatah Jawa "sharing is caring". Finally, u guys are on the internet and really hot like an actor and actress!!! Setaraf dengan Johnny Depp dan Pamela Anderson!!!

So, macam mana nak mengatasi masalah ni? Tunggu sambungan di post yang akan datang. Mata dah rabak ni, nanti aku sambung balik. Adios, =P

24 comments:

  1. @Shida Risha

    you're welcome. sharing is caring. =)

    ReplyDelete
  2. salam ziarah...

    selamat dtg ke blog sy dan menjadi follower sekali k...

    ReplyDelete
  3. alamak. kantoi la camni. hahahahaha

    ReplyDelete
  4. @Muhammad Burn

    bro MB, gambar hang la paling banyak kat internet. =P

    ReplyDelete
  5. bro pasal free banner...
    http://rahimiarafpin.blogspot.com/2011/02/berita-pasal-free-banner-to-blogger.html

    so klu nak email at fourthyeight@gmail.com

    ReplyDelete
  6. @coffee

    alrite bro, already send the email. tqvm. =)

    ReplyDelete
  7. beringat sebelum kena...tapi ada saja yg nak tayang..x cukup agama jadi mcm nie..x gitu tuan..

    ReplyDelete
  8. @raider150

    yang sengaja tayang tu memang gila. orang lagi nak tutup, dorang lagi nak buka. nilai moral kat kepala lutut kot

    ReplyDelete
  9. tak payah amek gambar macam2 tu. senang.

    ReplyDelete
  10. memang kalau beli laptop baru atau HP baru, momoy buang terus jer yang lama
    sebab kawan ada bagitahu hal nih
    cuma cara nak selesai kan tak de la dia bgth
    100 Kerja Kosong Sepanjang Tahun 2011"
    Korang pernah main game ni?"
    Coupon makan-makan untuk korang"

    ReplyDelete
  11. tak semestinya gambar
    momoy de banyak file2 yang P&C so memang teruk la kalau tersebar

    ReplyDelete
  12. @.::: Princess MOMOY :::.

    yup, x semestinya gambar dan video. kadang2 file business, file kerja, file sulit, etc.

    ReplyDelete
  13. @moeyna

    blogger pemacu minda masyarakat. =)

    ReplyDelete
  14. patot la ader terjumpa gmbr aku baru2 nie kat tenet...i mean gmbr kucing aku...bedebah apek mana ntah yg upload....hahaha...nice en3 weh, aku ngah tunggu the next post hang tu...cepat2

    ReplyDelete
  15. @AlfiEean WaRsi

    hang pandai buat suspen kat sini. apek tu silap upload rasanya. next post almost siap. nantikannya. =)

    ReplyDelete
  16. hampeh toi la...ptut la video aku ngan mmbr2 nngah nyanyi lam blik leh ada lam you tube...

    ReplyDelete